Een boom is in een tuin een essentieel onderdeel, het zorgt voor diepte werking en schaduw in de tuin. Maar er moet ook onderhoud uit gevoerd worden, uw als eigenaar van een boom bent wettelijk verplicht om onderhoud te plegen aan voorzienbare schade.

Denk bijvoorbeeld aan een boom die boven en/of ondergronds geen ruimte meer heeft om zich verder te ontwikkelen, of u wilt niet dat de boom nog groter wordt. Hier zou reduceren van de boom wellicht op zijn plaats zijn, dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld uitlichten van de boom dus het rondom transparanter te maken of kandelaberen is een optie, maar vaak niet de mooiste en niet bij iedere boom mogelijk.

Verder kunnen bomen natuurlijk nog veel meer gebreken hebben zoals een terug lopende conditie maar denk ook aan plakoksels, afgebroken takken, gescheurde takken, getordeerde takken, te veel mechanische belasting, dood hout, beschadigingen, zwam aantastingen enz enz.

Niet alle gebreken zijn zichtbaar van de grond dus controle door een vakman op zijn tijd is wel op zijn plaats. Dit gebeurd vaak klimmend of met behulp van een hoogwerker maar vaak is de controle goed in te schatten van de grond.

Snoeien.

Onderhoud begint al bij het uitkiezen van de juiste boom op de juiste plek. Neem bijvoorbeeld een kleine tuin hier word een Moeraseik geplant leuke boom ongeveer 2m hoog. Maar men vergeet dat de boom graag een meter of 20 รก 25 wil worden.

Kies de juiste boom, wij kunnen u hier goed in begeleiden. Het snoeien van bomen zit niet specifiek aan tijd gebonden, op een paar bomen na. De A, B, C bomen zoals: Acer, Betula, Juglans en de Maglonia deze bomen moeten in de blad periode gesnoeid worden.

Verschillende snoei fases.

Begeleidingssnoei:

Een boom moet van dag een begeleid worden denk hier aan dubbele toppen, zuigers, elleboog takken, dikke takken, beschadigingen takken enz enz. Hier wordt nog weer verschil gemaakt door tijdelijke en blijvende kroon.

Reguliere / onderhoud snoei:

Hier verstaan we onder het onderhoud wat de boom nodig heeft op de locatie waar deze staat. Denk aan dood hout, mechanische belasting, beperkte groeiruimte enz enz.

Slopen / rooien / vellen van bomen.

Het rooien van bomen kan diverse redenen hebben denk bijvoorbeeld aan de conditie of een nieuw bestemmingsplan. De boom kan op verschillende manieren verwijderd worden dit hangt af van de locatie van de boom.

Vellen:

De boom in een keer omgooien.

Afbreken:

Klimmend of met een hoogwerker. Met waar nodig verschillende afvangsystemen om geen schade te veroorzaken. Als de locatie niet anders toelaat kunnen we een telekraan inzetten.

Voor het kappen van de boom is vaak een vergunning bij de gemeente nodig. De gemeente ziet er op toe dat niet alle bomen zomaar gekapt worden. Dus navraag bij de gemeente is van belang.

Verder beschikken we over de mogelijkheden om het vrijkomend hout te verwerken en eventueel af te voeren.